Artikler

Skt. Hans aften er en af de mest populære traditioner i Danmark

Skt. Hans aften er en af de mest populære traditioner i Danmark. Den fejres hvert år på aftenen før Skt. Hans dag, dvs. den 23. juni, og er kendt for de store bål, som tændes rundt omkring i landet. Men hvad er egentlig historien bag denne tradition, og hvad er de forskellige skikke forbundet med Skt. Hans? Denne artikel vil gå i dybden med disse spørgsmål og mere til.

Hvad er Skt. Hans?

Skt. Hans er en kristen helligdag, der fejres til minde om Johannes Døberen, en vigtig skikkelse i det Nye Testamente. Dagen falder på den 24. juni, men i Danmark er det tradition at fejre aftenen før, dvs. den 23. juni, også kendt som Skt. Hans aften. Fejringen af Skt. Hans går langt tilbage i tiden og har rødder i flere forskellige traditioner og skikke.

Historien bag Skt. Hans

Navnet “Skt. Hans” kommer fra Sankt Johannes Døberen, som ifølge Bibelen var en forløber for Jesus. Han er kendt for at have døbt Jesus i Jordanfloden. Skt. Hans dag fejres præcis et halvt år før juledag, som er Jesus’ fødselsdag. Datoen for Skt. Hans er ikke tilfældig – den falder sammen med sommersolhverv, en dag der har været fejret i mange forskellige kulturer gennem historien.

Traditioner og skikke ved Skt. Hans

I Danmark er Skt. Hans aften kendt for de store bål, som tændes rundt omkring i landet. Disse bål symboliserer kampen mod mørke og onde kræfter. På bålet placeres en heks, som skal sendes til Bloksbjerg, et bjerg i Harzen i Tyskland, hvor heksene ifølge overtroen holder deres møder. Denne skik stammer fra det 19. århundrede.

En anden skik ved Skt. Hans er at synge midsommervisen, “Vi elsker vort land”, skrevet af Holger Drachmann og med musik af P.E. Lange-Müller. Sangen er fra 1885 og er kendt for linjen “Men den står endnu, den gamle borg fra eventyrets tid” og blev hurtigt en fast del af Skt. Hans traditionen.

For mere information om Skt. Hans og traditionerne omkring denne dag, tjek OutdoorPro‘s blog.